Suikermais heeft bij ons een eigen pagina maar…..voor de meesten is dit nieuw……..mais is een graan en hoort daar dus eigenlijk onder te staan (graan is de verzamelnaam van de landbouwgewassen van de grasfamilie). Omdat mais qua uiterlijk, teelt en gebruik heel anders is dan haar graanfamilie hebben we ‘haar’ een eigen pagina gegeven.

De mannelijke bloeiwijze (de pluim) zit aan de top van de stengel de vrouwelijke bloeiwijze (de kolf) bevindt zich aan de bladoksels en bestaat uit een spil met daaromheen een aantal rijen vruchtbeginsels waaruit de korrels ontstaan. Het stuifmeel wordt via de wind meegevoerd naar andere maïsplanten of blijft op dezelfde plant zowel mannelijk als vrouwelijk), waar bevruchting plaatsvindt in afzonderlijke korrels.

De totale wereldwijde productie van maïs is groter dan de productie van tarwe en rijst. Maïs is in veel delen van de wereld een onderdeel van het basisvoedsel. Toch wordt eigenlijk van alle geteelde maïs maar weinig rechtstreeks door de mens geconsumeerd: het meeste wordt gebruikt als veevoer, voor de productie van veevoer, bio-ethanol en bepaalde maïsproducten, zoals bijvoorbeeld maïszetmeel en glucosestroop.

Suikermaïs is een variatie van maïs die voor de verse consumptie geteeld wordt.

De kolven en/of korrels worden in het zogenaamde melkrijpe stadium geoogst, dan is de suiker in de korrels nog niet omgezet in zetmeel. Het optimale oogststadium wordt bereikt als de kolfkwast donkerbruin verkleurd is (eind augustus).

Er kan onderscheid gemaakt worden in extra zoete en normaal zoete suikermaïs. Normaal zoete suikermaïs heeft een vrij laag suikergehalte en wordt in Nederland weinig geteeld. Extra zoete suikermaïs kan, doordat bij deze rassen de omzetting van suiker naar zetmeel door veredeling is geblokkeerd, wel tot 20% suiker bevatten en bezit daardoor maar weinig zetmeel. Daarom mogen extra zoete maïs en normale suikermaïs niet bij elkaar staan en ook niet in de buurt van snijmaïs, omdat bij bestuiving met niet-extra-zoete-rassen die omzettings-blokkade van suiker naar zetmeel zou worden opgeheven.

De suikermais die wij telen zijn de extra zoete rassen van het bedrijf Crookham. Nirvana (2 kleuren), Eden White(wit). Volgens de zaadleverancier, dus voor ons geen reden hieraan te twijfelen, is het zaad GMO-vrij.

Om mais te zaaien hebben we 2e hands een 4-rijig zaai machine op de kop kunnen tikken. Om ook de oogst  te kunnen spreiden hebben we steeds een stukje ingezaaid. Het was wel even afstellen maar het ging goed.

De mais is onbespoten! Vooral het traditionele ras, de witte Eden White, was een succes. Mensen waren eerst wat huiverig over de witte kleur maar na proeven, zonder koken of ‘iets’ anders, bleek het een echt super zoete lekkernij.

Haal de schutbladeren van de kolf af door ze er van boven naar beneden af te trekken. Verwijder de zijdeachtige witte draden en snijd het kontje eraf. Als je daarna de korrels er af wilt halen, kun je dit doen door ze er voorzichtig in de lengterichting met een mes vanaf te snijden.

Behalve zo heerlijk rauw opsnoepen kun je suikermaïs ook koken, stomen, grillen op de barbecue, in de magnetron of oven klaarmaken, bakken en in salades verwerken.

2022:
We hebben dit jaar alleen de witte en de bi-color suikermais geteeld.
Wel weer allebei extra zoet en weer van het bedrijf Crookham en weer onbespoten en GMO-vrij.