–
Ethiopische mosterd:
Ethiopische mosterd (Brassica carinata) is een eenjarige plant die hoort tot de kruisbloemenfamilie. Men (wetenschap) denkt dat deze mosterdsoort een spontane kruising is tussen kool (Brassica oleracea) en zwarte mosterd (Brassica nigra) en is ontstaan in de hooglanden van Ethiopië. Het gewas is goed bestand tegen warme en droge omstandigheden, maar groeit ook goed in een gematigd klimaat (bij ons dus).
Dat droogte en warmte nauwelijks een beperkende invloed hebben op de groei van Ethiopische mosterd komt door de relatief lange vegetatieve groeifase waarbij alleen blad en wortels zichtbaar zijn, de bloei komt later.
Gebruik:
In Ethiopië wordt Ethiopische mosterd geteeld als oliegewas. De oliehoudende zaden worden onder andere gebruikt voor de productie van biobrandstof.
Ook is Ethiopische mosterd een interessant gewas voor andere non-food toepassingen. Wanneer erucazuur (wat in grote hoeveelheid in de Ethiopische mosterd zit) reageert met ammoniak wordt erucamide gevormd. Dit is een product dat over de hele wereld gebruikt wordt in de productie van plastics. Daarnaast kan erucazuur ook gebruikt worden voor de productie van nylon, coatings, en smeermiddelen.
Ethiopische mosterd is een bladrijk gewas en wordt (vooral in Afrikaanse landen) als bladgroente gebruikt, het heeft een zachte-milde smaak.
Ondanks dat het ook voor olie geteeld wordt (nog niet in Nederland) heeft het op onze site een aparte plek onder akkerbouw en staat niet onder oliegewassen. Wij telen het namelijk niet voor de olie (zoals Koolzaad en Teunisbloem) maar voor het zaad.
penwortel
Het zaad wordt, naast opnieuw zaaien, gebruikt in groenbemestermengsels. Ethiopische mosterd past goed in een groenbemestermengsel omdat het goed kiemt, een snelle beginontwikkeling heeft onder diverse weers- en bodemomstandigheden, de diepe beworteling (Het gewas heeft een stevige penwortel, in 6 weken tijd kan de wortel zo n 70 cm diep worden), de goede stikstof opname ook uit diepere bodemlagen en de forse bovengrondse biomassa (plant wordt wel een meter of hoger).
–
Teelt:
In het voorjaar (maart) maken we het zaaibed klaar. Het is belangrijk dat het zaaibed vlak is en geen grote kluiten heeft. Eerst het land bewerken met de rotor-eg en daarna zaaien met een snel-eg voorop en een rotor-eg achterop met daar achter de zaaimachine lijkt een goede keus. Het beste is dat er om de 12-15 centimeter 1 zaadje ligt (7 kg zaad per hectare). De zaaidiepte is 2 tot 3 cm. Na het zaaien rollen we de grond aan (met cambridge rol) om te zorgen dat het vocht goed in de grond blijft
–