Duurzaam2019-01-16T09:10:11+00:00

Duurzaamheid is een breed begrip, maar het komt er in het kort op neer dat in een duurzame wereld mens (people), milieu (planet) en economie (profit) met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten.
De Wereldcommissie voor milieu en ontwikkeling omschrijft duurzaamheid als “ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”. Kortom: de aarde zo gebruiken dat de toekomstige generaties er ook nog plezier van kunnen hebben. Bij duurzaamheid kan de aarde ook op langere termijn het totaal van onze consumptie dragen.

De Vossenburg ziet het belang en probeert ook haar bescheiden bijdrage te leveren:

Op 1 maart 2013 lagen de 150 zonnepanelen op de aardappelschuur. Gemiddeld genomen ‘draaien’ we daardoor energie neutraal, bij pieken (als zowel de aardappelen als de uien in de schuur moeten drogen) hebben we tekort maar op andere momenten leveren we terug aan het energienet.

We hebben op het erf, naast de ingang van onze huiswinkel, een digibord opgehangen waarop de actuele opbrengst, de totale opbrengst en ook de CO2-besparing voor iedereen te zien is.

\-

In datzelfde jaar (2013) zijn we begonnen met het verbouwen van Miscanthus (Olifantsgras). Miscanthus maakt efficiënt gebruik van regenwater en zonlicht, bemesten en gewasbescherming zijn niet nodig. Per hectare neemt olifantsgras vier keer zoveel CO2 op als een hectare bomen.

De verlichting in de stallen hebben we vervangen voor Ledverlichting. LED lampen zijn vele malen efficiënter in het omzetten van stroom naar licht, waardoor de lichtproductie beter is.

Door het lage energieverbruik stoot Ledverlichting daarbij ook nog eens veel minder CO2 uit.

Een ander voordeel, in ons geval, is dat Ledlampen niet warm worden en zo het gevaar op brand afneemt.

Sinds mei 2018 hebben we 250 legkippen in een kipcaravan. De kipcaravan is van binnen een moderne, geautomatiseerde kippenstal. De kippen kunnen de hele dag naar buiten om te pikken en scharrelen in de natuur maar de caravan blijft open zodat de kippen, als ze willen, ook naar binnen kunnen. De kipcaravan heeft 10 zonnepanelen op het dak en genoeg accu’s om de niet-gebruikte-stroom in op te slaan. Omdat de kipcaravan 100% energieneutraal is kunnen we de caravan overal neerzetten, we zijn nooit afhankelijk van aanwezigheid van stroom.