–
–
–
De Vossenburg is sinds mei 2018 de trotse eigenaar van een, door de Brabander Peter van Agt gebouwde, kipcaravan. En ja, het gaat dus om kippen in een caravan.
–
–
Als om tien uur de luiken opengaan, kunnen alle kippen lekker de polder/wei in.
–
In de caravan houden we 250 leghennen. Ze leggen gemiddeld 300 bruine eieren per jaar. Het zijn hele vriendelijke, nieuwsgierige kippen die vrijwel alles eten. We hadden er 4 hanen bij om de kippen te beschermen tegen roofvogels en ander gevaar (bijvoorbeeld de vos) maar dat bleek (bij ons) toch niet te werken en doen we dus niet meer.
Overdag scharrelen de kippen los in de natuur en ’s avonds gaan ze er weer op stok. De caravan heeft 2 uitloopluiken, deze worden ‘s avonds automatisch (tijdklok) gesloten.
–
–
’s Morgens, wanneer de kippen wakker worden, is het net als in een modern volièresysteem. Ze krijgen voer in een voergoot, drinken uit de drinknippellijn en het eitje wordt gelegd in een afsluitbaar wegrolnest. De geïsoleerde vloer in de caravan dient als scharrelruimte.
–
Het hele systeem wordt aangestuurd door een stalcomputer. De computer draait op duurzame energie uit de 10 zonnepanelen op het dak van de caravan. De niet-gebruikte stroom wordt opgeslagen in accu’s. Het regenwater wordt via het dak opgevangen en hergebruikt als drinkwater voor de leghennen.
–
–
Bloedluisbestrijding:
Bloedluis is bij zowel professionele als hobby kippenhouders een probleem.
–
We bestrijden de bloedluis bij onze kippen door middel van roofmijt (dus geen chemie!).
Hoe werkt het:
De Taurus roofmijt: Een mijt die vooral op de droge plekken in de caravan floreert, hij kan zich goed in stand houden (om de +/- 3 maanden nieuwen erbij). Het is een wat “rustige” jager. Wacht in principe tot er bloedluis voorbij komt en slaat dan toe.
De Androlis roofmijt: Een mijt die vooral op vochtige plekken wil zitten en een zeer actieve jager is. Werkt en denkt vanuit de kweekfles waarin ze komen. Deze flessen bevestigen wij in een ophangbeugel op plekken dicht bij waar de kippen op stok zitten. Dit is namelijk het favoriete moment van de bloedluis om toe te slaan. De roofmijt gaat er op zo’n moment actief achteraan. Dit soort vullen wij dan om de 8 weken aan. Dus iets frequenter dan de Taurus. Dit soort blijft wat makkelijker in stand.
Simpelweg is het een strijd tussen de bloedluis en de roofmijt. Wie blijft getalsmatig de baas.
–
–
–
Elke dag rapen we de eitjes, zetten we onze stempel er op en verpakken ze in doosjes van 6 of 10 stuks voor de verkoop; de doosjes zijn gemaakt van bermgras.
–
–