Wij telen groene Asperges. De vraag die wij vaak krijgen ‘hebben jullie ook witte?’ is vrij simpel te beantwoorden. Op ons bedrijf, de Vossenburg, hebben we kleigrond; ruggen maken en die dan steeds opzij schuiven om de asperge onder de grond af te snijden en vervolgens de grond weer terug schuiven, is dus niet mogelijk. De groene asperge is dezelfde plant maar we laten de asperge bovenkomen, waardoor hij dus groen wordt.

De asperge is een meerjarige plant met een wortelstok waaraan wortels en knoppen zitten.

Groene asperges starten hun groei in maart en in enkele weken tijd hebben de scheuten een lengte van 20 tot 30 cm. Dat is voor ons het moment om de scheuten vlak boven de grond met een scherp mes af te snijden. Tijdens het aspergeseizoen, van (weerafhankelijk) ongeveer eind april tot 21 juni snijden we elke dag. Daarna, dus na de langste dag, laten we de nieuwe scheuten rustig verder hoog uitgroeien om zo voldoende reserve op te doen voor het volgende seizoen.

Adjan heeft om de oogst voor ons makkelijker en sneller te maken een oude Suzuki alto ‘verbouwd’ tot aspergesnijmachine. Je stuurt met je voeten en hebt zo je handen vrij om te snijden. Omdat je laag bij de grond zit hoef je niet gebukt te lopen. Aan de zijkant hangen twee kisten om de gesneden asperges in te doen.

Thuis worden die door een machine, in ons asperge-verkoop-hok, gewassen en op maat gesneden; je moet ze wel met de hand op de band leggen. We sorteren ze (met de hand) op diktemaat zodat de asperges die U kiest dezelfde kooktijd hebben.

Voor de asperges hebben we wel winkeltijden omdat we ze afwegen voor U. Meestal snijden we ’s morgens (op zaterdag dus vroeg) en door vanaf 14.00 te verkopen kunnen we vers garanderen.

Ze smaken allemaal hetzelfde en de diktekeuze is dus afhankelijk van persoonlijke keuze en gebruik. Een belangrijk verschil, naast natuurlijk de smaak, is dat je de groene asperge niet hoeft te schillen; afspoelen, onderkantje eraf en klaarmaken.

In de winter als het aspergeloof helemaal is afgestorven, frezen we het ondergronds af boven de knoppen. Dit is belangrijk om ziektesporen zoveel mogelijk te verwijderen. Ook kunnen daardoor eventuele poppen van de aspergevlieg verwijderd worden.

Omdat het productieseizoen relatief vrij kort is, een kleine 2 maanden, hoeven we eigenlijk nooit aan ziekte- en onkruidbestrijding te doen. Na de laatste oogstdag gooien we (met de frees) grond over de planten om het onkruid te verstikken.

De levensduur van een aspergegewas is 10 jaar. In het tweede jaar begint de oogst. Van het vijfde tot het zevende jaar is de plant in volle productie. Daarna neemt de opbrengst af, doordat de stengels dunner worden. Na jaar 8 moeten we dus weer een nieuw perceel aanplanten om te zorgen dat we elk jaar genoeg asperges kunnen snijden.

Natuurlijk kun je de groene asperge net zo eten als de witte (alleen makkelijker want je hoeft ze niet te schillen); dus koken en serveren met gekookt ei en zalm of/en ham en gesmolten boter.

Maar de asperges zijn ook heerlijk uit de oven. Leg ze in een voorverwarmde oven (180 graden) met ertussen wat halve cherrytomaatjes op bakpapier. Besprenkel met olie en zeezout. Na 20 minuten zijn ze heerlijk!

Ook heerlijk is een asperge pizza. Zelf doe ik half crème fraîche met zalm en half tomatenpuree met ham als basis.

Wat te denken van een hartige taart met asperges ham en kaas